Już dawno odeszły w niepamięć czasy, w których w food truckach sprzedawało się śmieciowe jedzenie – kiepskiej jakości, smażone na starym tłuszczu hamburgery, zapiekanki czy frytki. Nie jest również tak, że wyżej wymienione rzeczy wypełniają cały asortyment oferowanych w food truckach potraw.
O tym jak kiedyś kupiłem food trucka
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że sprzedam przyczepę gastronomiczną. Jakkolwiek uważam, że prowadzenie food trucka jest idealnym zajęciem, to jednak sytuacja rodzinna zmusiła mnie do rezygnacji z tej działalności. Nadal jednak jestem absolutnym miłośnikiem tej formy jedzenia i polecam ją każdemu. Trzeba bowiem podkreślić, że w food truckach sprzedaje się naprawdę wysokiej jakości żywność. Dania tworzone są ze świeżych produktów i przygotowywane (przynajmniej w większości) na naszych oczach. W dodatku obecnie w food truckach można zjeść tak różnorodne potrawy, że pewnie o niektórych z nich nigdy nie słyszeliście. Istnieją food trucki, które jako jedyne w Polsce serwują dany typ jedzenia. Zatem na różnego rodzaju festiwalach kulinarnych, na które zjeżdżają się food trucki z całej Polski, praktycznie możemy spróbować dań z całego świata. Do tego znajdziemy opcje dla mięsożerców, ale i dla roślinożerców, dla tych na diecie, dla bezglutenowców, dla cukrzyków. Każdy z pewnością wybierze potrawę dla siebie. Co również fajne, są to potrawy wielkości raczej przekąskowej, dzięki czemu możemy spróbować kilku rzeczy w ramach jednej food truckowej wizyty.
Moja fascynacja food truckami chyba nigdy nie zmaleje. Ewentualnie wtedy, gdy wymyślą jakąś doskonalszą formę ulicznego jedzenia, aczkolwiek nie wiem czy ta wizja jest możliwa do zrealizowania. Polecam wszystkim gorąco wizyty w food truckach. Przekonacie się, że jest to naprawdę pyszne jedzenie.