You are currently viewing Zalety produktów bezglutenowych

Zalety produktów bezglutenowych

W dobie sztucznej, wysoko przetworzonej żywności i ciągle pojawiających się nowych chorób cywilizacyjnych, coraz więcej osób poszukuje sposobów na zdrowe życie. Dokładnie czytamy etykiety na produktach spożywczych, sprawdzamy ich skład i pochodzenie, korzystamy również z produktów oferowanych bezpośrednio przez rolników, którzy dają gwarancję na ekologiczność upraw, dzięki czemu mamy pewność, że jemy zdrowo.

Żywność bezglutenowa dla zdrowia i urody

produkty bezglutenowe - cenyWiele osób nie zdaje sobie sprawy, jaki wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów mają poszczególne składniki odżywcze. Do nie dawna jeszcze niewielu z nas słyszało o glutenie, mimo że jego nietolerancja występuje dość często. Gluten jest składnikiem m.in. takich zbóż, jak pszenica, żyto, jęczmień, a to właśnie na ich bazie powstaje pieczywo, ciasta, różnego rodzaju przekąski, a nawet są one dodawane do napojów mlecznych. Wykluczenie ich z diety pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, redukując różne dolegliwości, np.: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności itp.. Ponadto znacząco zmniejsza tkankę tłuszczową oraz poprawia wygląd cery i włosów. Pozbycie się glutenu z diety poprawia również nastrój i reguluje gospodarkę wodną. Produkty bezglutenowe – ceny są nieco wyższe niż klasycznej żywności, jednak dają one gwarancję zdrowia, ponieważ pochodzą od producentów, którzy dużą wagę przywiązują do ekologicznego wytwórstwa pozbawionego zanieczyszczeń, bez użycia pestycydów.

Obecnie dieta bezglutenowa jest bardzo popularna, nie tylko wśród osób z nietolerancją lub chorych na celiakię. Dzięki temu dość silnie wzrosła dostępność produktów bezglutenowych. W niektórych sklepach znajdziemy specjalnie wyznaczone działy z pieczywem, makaronami, wyrobami cukierniczymi oraz innymi produktami nie zawierającymi glutenu.