Smaczne masło migdałowe

Smaczne masło migdałowe

 

Każdy z nas jadł migdały w postaci surowej lecz nie każdy w wersji masła. Przeważnie znajdziemy je w deserach, ponieważ zaliczamy je do bakalii. Mają lekko słodkawy smak i wyczuwalną orzechową nutę. Można je kupić w skórkach lub już obrane.

Jakie jest zastosowanie masła migdałowego?

masło migdałowe cenaW sklepach spożywczych znajdziemy przede wszystkim masło z orzechów nerkowca, włoskich, arachidowych czy laskowych. Są popularnie wykorzystywane przez wielu z nas do śniadania, wypieków czy nawet zup. Jednak poza orzechowymi masłami, dostaniemy także masło migdałowe cena jego kształtuje się na poziomie około czterdziestu złotych za słoiczek. Powstaje ono ze zmielonych słodkich migdałów ze skórką lub bez niej. Przeważnie ma postać gładkiego kremu o aksamitnej konsystencji, ale kupimy też masło z kawałkami migdałów. Jest ono bardzo pożywne i zdrowe. W stu gramach masła znajduje się aż ponad sześćset kalorii, około dwudziestu jeden gramów białka roślinnego i sporo wapnia, magnezu i żelaza. W sprzedaży znajdziemy masło migdałowe o bardzo jasnej barwie, które zostało wykonane z surowych migdałów bez skórek, albo o ciemnej barwie, do którego użyto prażone migdały. Druga wersja masła jest nieco bardziej aromatyczna dzięki prażeniu surowca. Tego typu smarowidło doskonale się sprawdzi do kanapek, naleśników czy placuszków na śniadanie, ale możne je także wykorzystać do cista. Świetnie się sprawdzi jako polewa lub krem do domowego ciasta. Dzieci z pewnością pokochają ten smak i będą po nie chętnie sięgały.

Wszelkie masła do smarowania można wykonać samodzielnie, ponieważ w ich składzie znajdują się jedynie orzechy. Jedyną trudnością jest długie mielenie powstałej miazgi z migdałów czy orzechów, ponieważ musi powstać z niej gładka i ciekła konsystencja.