Rodzaje wind gastronomicznych

Rodzaje wind gastronomicznych

Jeśli chodzi o windy, możemy wyróżnić tutaj wiele rodzajów jak i modeli, które poprzez dopasowywanie do poszczególnych zadań, znalazły zastosowanie nie tylko w transporcie ludzi na wyższe piętra budynku. Dzięki temu iż wielkość wind jest różna możemy zauważyć iż znalazły one także zastosowanie w lokalach gastronomicznych. Mianowicie jednym z przykładów jest winda serii A.

Winda gastronomiczna, cechy

nieduże windy gastronomiczneOdnośnie wind, większość z nich działa na podobnej zasadzie, chodzi tu o transport w górę lub w dół w celu przewiezienia transportu jakim mogą być ludzie lub w tym wypadku dania gastronomiczne. Nieduże windy gastronomiczne powstały w celu lekkich towarów, takich jak np. gotowe dania na talerzach, czy np. produkty farmaceutyczne. Zastosowanie takiej windy odnalazło się w wielu firmach, które oferują nam wiele usług, miejscami gdzie na pewno znajdziemy takie dźwigi są: hotele, szpitale, restauracje, banki, urzędy, apteki czy np. także co staję się coraz bardziej modne w domach prywatnych, gdyż pomaga to w transporcie osób, które maja problemy z wejściem po schodach. Jeśli chodzi o szczegółową specyfikację odnośnie wind serii A to możemy zaznaczyć tutaj iż na pewno będzie ona charakteryzowała się tym iż będą występowały drzwi gilotynowe, które znajdują się na wysokości serwisu. Potocznie mówiąc o tego typu windach nazywa się je inaczej „potrawówkami”. Szyb windy wykonany jest zazwyczaj z konstrukcji samonośnej z wykorzystaniem profili, które składają się głównie ze stali. Kabina dostarczana jest z półką pionową lub poziomą to już w zależności od potrzeb. Korzystanie z tego typu wind, na pewno uprościło pracę w wielu ośrodkach zajmujących się serwowaniem potraw jak i np. w palcówkach zajmujących się naszym zdrowiem a mianowicie w szpitalach.

Dzięki temu iż rozwój przemysłu wind nie zatrzymuję się, możemy spośród wielu modeli jak i gatunków wind wybrać tą, która najlepiej znajdzie zastosowanie w przypadku do którego będzie nam potrzebna. Odnośnie wind gastronomicznych, dzięki nie wielkim rozmiarom transport takich produktów jak dania na talerzach jest możliwy, a zdecydowanie jest to prostsze niż bieganie z tacką po schodach.