Piece piekarskie, proces pieczenia

Piece piekarskie, proces pieczenia

Dawniej piece piekarskie były robione z gliny lub kamienia, opalane były głównie drewnem. Nie były to wydajne piece więc raczej w biznesie nie znalazły by zastosowania. Dzisiejsze piece piekarskie są nowoczesne oraz bardzo duże, dzięki czemu możemy hurtowo wypiekać pieczywo.

Zastosowanie pieców piekarskich

piece piekarskiePodczas gdy rynek handlu się unowocześniał, na wyższy poziom wkroczyły również piekarnie montując duże elektryczne piece piekarskie. Pozwalają one znacznie przyspieszyć wypiekanie chleba, które średnio wynosi około 35 minut więc bardzo szybko. Do obsługi pieca piekarskiego potrzebne są co najmniej dwie osoby, jedna obsługuje łopatę piekarską, wkłada nią chleb do pieca, zaś druga osoba układa ten chleb na łopacie. Piece te są bardzo duże oraz montowane są w ścianie, mają kilka poziomów głębokich na około 3 metry, pozwala to wypiekać jednorazowo około 100- 150 chlebów. Piece piekarskie mają doprowadzoną wodę, która jest używana do skrapiana chleba w środku pieca po to aby nie był popękany. Piece piekarskie są używane również do pieczenia bułek, ,makowców czy chałek. Często piece pracują prawie całą dobę gdyż nie opłaca się ich wyłączać na godzinę lub dwie. Samo podgrzanie się pieca do odpowiedniej temperatury zajmuje kilkadziesiąt minut. Na rynku są też dostępne mniejsze wersje pieców piekarskich do zabudowy lub nie, których używamy na przykład w cukierniach do pieczenia ciastek. Dzisiaj jest moda na małe piece piekarskie w marketach dzięki czemu powiększyła się sprzedaż tych urządzeń. 

Łącząc kilkanaście plusów wynikających z używania nowoczesnych pieców piekarskich należy pamiętać, że jest to bardzo dobra inwestycja w nasz zakład piekarniczy. Zwiększenie produkcji chleba pozwoli nam więcej zarobić a jak wiadomo pieczywo jest pożądanym produktem.