Dla kogo chleb bez glutenu?

Dla kogo chleb bez glutenu?

Chleb to z pewnością coś, co spożywamy niemalże każdego dnia. Ciężko sobie wyobrazić śniadanie bez pysznych kanapek czy świeżych bułeczek. Nie wszyscy jednak mogą jeść tradycyjny chleb pszenny czy żytni. Dla kogo jest on niewskazany? Jak sobie z tym poradzić? W poniższym tekście postaram się nieco przybliżyć ten temat.

Jakie korzyści płyną z wyeliminowania glutenu?

chleb bezglutenowyProdukty bezglutenowe są coraz bardziej dostępne w wielu sklepach, nie tylko tych wielkopowierzchniowych. Również lokalne markety czy piekarnie wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów, którzy są zmuszeni zrezygnować z jedzenia tradycyjnego chleba. Są to przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię, czyli chorobę układu pokarmowego. Objawia się ona poprzez wypadanie włosów, osłabianie skóry czy paznokci. Również występują dolegliwości ze strony żołądka, bóle brzucha i tym podobne. Wszystko to spowodowane jest przez nietolerancję glutenu przez organizm ludzki. Osoby zmagające się z tą chorobą muszą unikać produktów zbożowych, takich jak właśnie pieczywo pszenne czy żytnie. Zamiast tego mogą wybrać specjalny chleb bezglutenowy, na przykład kukurydziany. Każdy produkt nie zawierający glutenu w składzie jest oznaczony charakterystycznym znakiem przedstawiającym przekreślony kłos pszenicy. Dzięki temu z łatwością można rozpoznać co możemy jeść, a czego lepiej unikać. Dzięki wyeliminowaniu glutenu ze swojej diety pozbędziemy się problemów skórnych. Nasze włosy i paznokcie również  będą zdrowsze i silniejsze. 

Możliwości zakupu produktów bezglutenowych stale rosną. Osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe czy alergicy mają więc ogromny wybór pieczywa, ciast czy przekąsek bez glutenu w składzie. Dzięki temu osoby zmuszone do rezygnacji z produktów pszennych czy żytnich mogą nadal cieszyć się smakiem pieczywa czy ciasta i zachować pełnię zdrowia.